LATO KULINARNIE INTENSYWNE

Zaczęło się już w maju i trwa w najlepsze – kulinarnie pracowite lato. Zdążyłem już zjeździć kawał Polski. Za mną Konwent Mistrzów Nalewek w Lublinie gdzie opowiadałem o swojej książce. Przepysznie bawiłem się w Lidzbarku Warmińskim na Festiwalu Nieskończonych Form Mleka – laboratoria prowadzone przez włoskich specjalistów pozwalały w nowy sposób degustować sery. Rozróżnianie rodzaju mleka po kolorze sera, uważna obserwacja serowego „paznokcia”, głębokie sztachnięcia aromatem świeżo rozłamanego i przytkniętego do nozdrzy asiago – poezja!

Dwa tygodnie temu sam miałem przyjemność organizować serową imprezę. Władze wielkopolskiego Turku uznały, że zamiast organizować kolejne dni miasta postawią na produkt, który jednoznacznie kojarzy się z ich miejscowością. Udało się zgromadzić i wspaniałych serowarów i wdzięczną publiczność. Mieszkańcy Turku – co cieszy – z zachwytem przyglądali się serowym pokazom Roberta Makłowicza, Pawła Lorocha i Karola Okrasy i objadali pysznymi serami przy dźwiękach muzyki płynącej ze sceny.

 

W Turku podczas oceny konkursowych dań serowych

Gdy wybrzmiewały jeszcze ostatnie dźwięki koncertu Staszka Sojki, kulinarni mistrzowie zwijali swe noże a serowarzy z Kaszub, Wielkopolski i Podhala pakowali do samochodów puste skrzynki po sprzedanych przysmakach – można było obwieścić sukces. Dni Sera w Turku na stałe wpiszą się w kalendarz miasta i zacnych kulinarnych imprez w Polsce a Impresariat Kulinarny będzie miał pełne ręce roboty.

W miniony wtorek miałem wielką przyjemności poprowadzić kulinarne warsztaty dla dzieci w ramach projektu Wakacje z Leonardem. Cieszę się, że poznańskie Centrum Sztuki Dziecka zdecydowało się już kilka lat temu włączyć sztukę kulinarną do kanonu, wszak Leonardo bardzo dbał o to co wędruje do garnka. By być wiernym ideałom włoskiego mistrza – wegetarianina – skupiliśmy się na sałatach i warzywach. Dzieci z otwartymi oczami słuchały o olejach i oliwach, z zapałem roztrzepywały w miskach własne winegrety, siekały, kroiły i grilowały składniki na sałaty własnego pomysłu!

Już za tydzień lecę do wspaniałej Barcelony poprowadzić kulinarną wyprawę dla laureatów konkursu firmy Prymat. Będziemy objadać się iberyjskimi szynkami, świeżymi ostrygami i suto zapijać wszystko schłodzonym Cava. Odwiedzimy winnice i targi rybne. Dowiemy się sporo o pimentonie i szafranie  Już nie mogę się doczekać!

Ostrygi i cava w barcelońskiej bodedze

Trwają też oczywiście bardzo intensywne przygotowania do Piątej – jubileuszowej – edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku. Dziś ogłosiliśmy ramowy program. Mamy już ponad stu wystawców z całej Polski i wielu krajów Europy. Również na festiwalu planujemy serię warsztatów kulinarnych dla dzieci. Będą oczywiście koncerty, konkursy, spotkania autorskie i Laboratoria Smaku. Wszystkich smakoszy zapraszam do Poznania już od 12go do 15go sierpnia!

relacja TVN z ubiegłorocznego Festiwalu

 
Sił dodaje sporządzana w olbrzymich ilościach sałatka z młodego bobu. Sezon na wielką, zieloną fasolę trwa w najlepsze i jak co roku dodaje otuchy po odejściu ostatnich szparagów.

Tę sałatkę i i kilka innych letnich dań przygotuję jutro (niedziela, 10 lipca) w programie Dzień Dobry TVN. Trzymajcie kciuki, oglądajcie i

SMACZNEGO!

Reklamy

2 responses to “LATO KULINARNIE INTENSYWNE

  1. no to pięknie było i byle tak dalej!

  2. A ja byłam wczoraj na Wielkopolskim Festiwalu Smaków – i jest genialny! Dziś też się wybieram 🙂 – do zobaczenia

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s