Pyszności, konkursy i edukacja smaku – święto smakoszy w Poznaniu

Zaniedbałem swój blog przeokrutnie. Zaniedbałem nie dlatego, że nagle przestaliśmy gotować. O nie – na to zawsze znajdzie się czas. Trudniej znaleźć go jednak ostatnio by opisać na przykład wolno pieczone giczki jagnięce z risotto na koźlakach, które umiliły nam poniedziałkowy wieczór. Skąd to nagłe zagonienie? Znajomi wiedzą że w ostatnich tygodniach każdą wolną minutę zajmują mi przygotowania do IV Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, zechciejcie więc i Państwo przyjąć zaproszenie:

Tegoroczny Festiwal już naprawdę nie długo – opanujemy poznański Stary Rynek już w dniach 12-15 sierpnia. Nie zabraknie muzyki, spotkań autorskich, pokazów kulinarnych, degustacji i konkursów. Nie zabraknie – to oczywiste – stoisk z najlepszymi produktami regionalnymi z całej Polski i wielu miejsc w Europie.


Na Jarmarku Dobrego Smaku – handlowej części Festiwalu obok – piroga biłgorajskiego, wędzonych ryb z Kaszub i Mazur, tradycyjnych wędlin ze świni złotnickiej pstrej, chlebów miodów i serów ze wszystkich zakątków Polski znaleźć będzie można przetwory i produkty z Bułgarii, wędliny z Węgier, wina z Austrii, Niemiec, Włoch i Hiszpanii czy oliwę z Grecji.

Na scenie Festiwalu na gości czeka szereg muzycznych i kulinarnych atrakcji. W Plenerowej Kuchni Dobrego Smaku szefowie kuchni wielu zacnych restauracji gotować będą swoje ulubione dania dzieląc się swoją kuchenną wiedzą z odwiedzającymi Festiwal. Każdego z wieczorów wystąpią zespoły prezentujące przeróżne muzyczne style – od jazzu po muzykę klasyczną, od muzyki klezmerskiej po orkiestry dęte, rock i folk.

Z roku na rok festiwal przyciąga coraz więcej autorów książek – nie tylko kulinarnych. Tradycyjnie już właśnie na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku odbędzie się premiera nowej książki Andrzeja Fiedoruka. Tym razem autor na swój literacko-kulinarny warsztat wziął kuchnię lwowską. To nie koniec premier – w festiwalową sobotę – zapraszam na spotkanie poświęcone destylatom owocowym i sztuce ich tworzenia. Książka „Destylaty alkoholowe. Wytwarzanie, teoria i praktyka” Josefa Pischla w przekładzie naszego austriacko – polskiego przyjaciela Ryszarda Łuczaka ukaże się na półkach sklepowych dopiero jesienią ale jej pierwsza prezentacja odbędzie się właśnie w Poznaniu. Wśród literackich atrakcji Festiwalu znajdą się też spotkania poświęcone „Księdze Chleba”, podróżom po Huculszczyźnie Michała Kruszony i Nalewkom Hieronima Błażejaka.

Nowym elementem Festiwalu jest szeroko pojęta edukacja smaku. To temat, który chcemy odkrywać i z roku na rok rozszerzać jego obecność w festiwalowym programie. Chętni mogą wziąć udział w trzech „laboratoriach smaku”, Laboratoria to seminaria połączone z obszerną degustacją. W piątek tematem będą wina węgierskie, w sobotę – nalewki a w niedzielę polskie sery zagrodowe. Spotkania poprowadzą eksperci z danej dziedziny. Tajemnice starych książek kucharskich odkrywać będzie dr hab. Jarosław Dumanowski w wykładzie zatytułowanym „Kapłon, popie jajka i ulipki”

Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to również konkursy dla zawodowców i amatorów. Restauratorzy staną w szrankach konkursu na najlepszą kaczkę z pyzami – tradycyjną potrawę kuchni wielkopolskiej. Konkurs „poznańska szneka” przeznaczony jest z kolei dla cukierników i piekarzy. Chcemy wskazać mieszkańcom miasta i regionu te cukiernie i piekarnie, do których warto wybrać się po słodką bułkę na drugie śniadanie. W tegorocznym jury obok Piotra Bikonta zasiąść może każdy – szczegóły na stronie www.ofds.pl

No i oczywiście Nalewki. Tradycyjnie już na Festiwalu szukamy Polskiej Nalewki Roku (i z całą pewnością ją znajdziemy). Zgłoszenia nalewkowiczów już przyjmuje Trattoria Castellana – regulamin i karta zgłoszenie na stronie Festiwalu.

Zajrzyjcie na www.ofds.pl

Reklamy

One response to “Pyszności, konkursy i edukacja smaku – święto smakoszy w Poznaniu

  1. Greetings from Ohio! I’m bored to tears at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I enjoy the information you present here and can’t wait to take a look when I get home.
    I’m shocked at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m
    not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful site!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s